Åka till Gotland

Sommar på Gotland

Gotlandskul.se

Sommar på Gotland är drömmen. Denna sprudlande och magiska ön i Östersjön som sprider glädje och värme för besökare är ett givet mål under sommarmånaderna. Varför folk älskar Gotland varierar och det finns så mycket att göra och upptäcka. Sommaren börjar redan i maj när att uteserveringarna öppnar och tar inte slut innan September när kylan gör sig påmind. Många besöker Gotland för semester men under sommaren finns det även många som kommer för dess jobbmöjligheter.

Kort sammanfattning av sommaren på Gotland

Almedalsveckan (26)

Sommaren på Gotland börjar på riktigt i samma veva som politikerna anländer. Visby fylls av karriärister, politiker och press. Visbys alla gränder och innergårdar är trånga och varje minut börjar ett nytt mingel eller event. Många har åsikter om denna vecka men vi på Gotlandskul.se tycker den tillför mycket bra. Ta tillfället i akt och känn av Visbys puls, för denna vecka är den som högst. Besöker du Gotland av andra anledningar än Almedalen är resten av Gotland lugnt och stilla i vanlig ordning.

Almedalsveckan har tidigare arrangerats vecka 27 men sedan 2023 är det vecka 26. Datumen för årets evenemang är 27 juni till 1 juli.

De traditionella sommarveckorna (28, 30, 31)

Strax efter Almedalsveckan kommer numera vecka 27. Inför sommaren 2023 bedömer vi att den kommer vara en något lugnare vecka i förhållande till resterande. Från och med vecka 28 blir det däremot fullt ös. Vecka 28 har ingen speciell prägel men sommaren är i full gång på Gotland och det är fullt av turister. Allt är öppet och säsongsarbetarna fortfarande pigga. De vi kategoriserar som traditionella sommarveckor är 28, 30 och 31.

Stockholmsveckan (29)

Vecka 29, även kallad Stockholmsveckan är en vecka känd för sin fest. Tidigare var Visby väldigt stökigt och hamnområdet kryllade av fulla stockholmare. Idag är det mycket lugnare och mer sofistikerat, självklart finns det stökiga där men inte mer än andra veckor med glada turister som på eget vis vill njuta av Gotland. Du som vill besöka Gotland under Stockholmsveckan bör köpa biljetter till Kallis, det är där det händer. Besöker du Gotland under denna vecka i andra ändamål, t.ex. med familjen, går det utmärkt. Resten av Gotland struntar i partyt och fungerar precis som vanligt.

Våra bästa tips för du som ska besöka Gotland under Stockholmsveckan:

  • Kom ihåg boka restauranger i tid (respektera dock bokningen och dyk upp eller avboka i tid)
  • Planera för Kallis minst en dag
  • Våga åka utanför stan till t.ex. Tofta Strand

Medeltidsveckan (32)

Vecka 32, Medeltidsveckan. Denna vecka förvandlas Visby och hoppar tillbaka i historian. Gatorna fylls av medeltida krigare, nunnor och munkar. I stan arrangeras tävlingar, gammaldags försäljning och marknader. Du som tänker besöka Gotland under denna vecka och delta bör gå ”all-in”. Ni andra som inte är intresserade av Medeltidsveckan kan tyvärr inte undvika den i Visby men, som tidigare, är resten av Gotland fortfarande till förfogande.